سینماروزان: افزایش سرسام آور نرخ دلار در کشور که مشخص نیست تا کجا ادامه خواهد داشت به کنار؛ اینکه این افزایش نرخ تأثیری مستقیم بر نرخ اغلب کالاهای در دسترس مردم گذاشته جای تعجب دارد!
هارون یشایایی تهیه کننده قدیمی که تولید آثاری همچون «هامون»، «ناخدا خورشید» و «ای ایران» را در کارنامه دارد با گلایه از این تأثیرپذیری در «اعتماد» نوشت: اينكه چه عواملي موجب شده قيمت دلار و سكه به شكلي افسارگسيخته هر روز اضافه و اضافهتر بشود بحث پيچيدهاي است و به راحتي جوابي نميتوان برايش پيدا كرد. با اينكه گفتوگوي روزانه مردم كوچه و بازار حول اين مشكل ميچرخد اما معمولا پاسخ قانعكنندهاي نميشنويم. افزايش قيمت ارز و سكه و تداوم مشكل بيكاري و تورم و… زندگي شهروندان را تا حدودي گرفتار نابساماني كرده است؛ از آن طرف تحريكات و تحركات بعضي دولتها از جمله ايالات متحده امريكا در معارضه با مردم و دولت ايران را نبايد دستكم گرفت. ترامپ به دروغ از ملت ايران و تمدن كهنسال آن تعريف ميكند اما در عين حال با اعمال شديدترين تحريمهاي اقتصادي فرودستترين اقشار جامعه ايراني را در تنگنا و بيم و هراس قرار داده است…
یشایایی ادامه داد: اما مهمتر از همه اينها ما دچار مساله دلارزدگي شدهايم. دلارزدگي مثل گرمازدگي عارضه روزانه ما مردم شده و متاسفانه به آن مبتلا شدهايم…! در اين گير و دار عكسالعمل مردم ما هم در مقابل اين نابساماني جاي درنگ دارد. حقيقت اينكه ارتباط زندگي روزانه مردم با افزايش قيمت ارز و سكه به شكلي باورنكردني بزرگنمايي شده و موجب سوءاستفاده بعضي افراد شده است. ذكر مثالي از اين دلارزدگي شايد در بيان موضوع بتواند كمك كند.
این تهیه کننده افزود: طي هفته اخير سفري كوتاه به مازندران كردم و از طريق جاده هراز به آن مناطق رفتم. در اواسط جاده مجتمع رفاهي نسبتا بزرگي است كه مسافرها براي رفع خستگي و انجام كارهاي متداول در برابر آن توقف ميكنند. يكي از قسمتهاي اين مجتمع سالن مربوط به توالت و دستشوييها است كه تميز و مرتب است. در مقابل درب ورودي اين سالن ميز كوچكي قرار دارد و شخصي به عنوان مسوول پشت ميز نشسته است و مبلغي به عنوان وروديه ميگيرد. تا يك هفته قبل وروديه دستشوييها n تومان بود اما اوايل اين هفته با كمال تعجب ديدم كه مبلغ ورودي دو برابر شده است…! كنجكاوانه از مرد پشت ميز پرسيدم چه خبر شده؟ نگاهي عاقل اندر سفيه به من كرد و گفت شما از قيمت دلار خبر نداريد…؟ حرفي براي گفتن نداشتم، به نظرم گفتوگو هم بيفايده بود ولي چند روز است كه اين فكر رهايم نكرده كه قيمت دلار چه ربطي به دستشوييها دارد؟
این مطلب را در صفحه انجمن مستند سازان نوشتم که مطلب آقای یشایایی را در انجا خواندم.فکر کردم صحیح است اینجا هم بگذارم.
جای تعجب دارد آقای یشایایی که به ایشان ارادت دارم چنین ساده انگارانه موضوعی را طرح می کنند !
آن آقای به اصطلاح آفتابه دار هم باید نان و پنیر گوشتش را با نرخ های جدید بخرد و کرایه خانه اش را با نرخ جدید بپردازد.
بزرگ نمایی چیست آقای یشایایی عزیز !
شما که مکانیزم سرمایه را می شناسید چرا واقعیت زندگی روزمره را نادیده می گیرید؟
دلیلش هر چه باشد آفتابه دار مسجد شاه مقصرش نیست.
والله ما هم که نشستیم و تماشا کردیم و نخواستیم در هول دلار زدگی دلار بخریم بسیار اشتباه کردیم و به دولتی اعتماد کردیم که با پاک کردن صورت مسئله و اظهار مدام اینکه این نرخ ها واقعی نیست دست در جیب همگی ما کرده و تا به اینجا دو سوم دارایی هایمان را به جیب مبارک خودش سرازیر کرده.
از حالا به بعد تا سالها مستند سازان باید به آسیب های اجتماعی حاصل از این فاجعه اقتصادی بپردازند البته اگر مستند سازی بتواند با این شرایط دوام بیاورد و امکان پرداختن به مسایل اجتماعی را داشته باشد و از پس مخارج زندگی خودش بر آید.
واقعا باید چه کنیم دوستان؟
همفکری کنیم و بی تفاوت نمانیم.
ناهید رضائی