سینماروزان: محمد رحمانیان که تنها تجربه سینمایی اش «سینمانیمکت» حتی در هنروتجربه هم توجهی برنینگیخت و همین ادامه کارش در سینما را به بن بست کشاند مدتها قبلتر از کار در سینما، تجربیات تئاتری خاص خود را هم داشت؛ تجربیاتی که از شدت پهلو زدن به آتراکسیون، مطلوب مخاطبان حرفه ای تئاتر واقع نشد و شاید همین بود که رحمانیان کوشید با به میان آوردن برخی نامهای خاص هنری ایران در کانون توجه قرار گیرد.
به گزارش سینماروزان او در نمونه ای همچون «هامون بازان» به سراغ استفاده از وجاهت داریوش مهرجویی برای جلب مخاطب رفت و حالا چند سالیست که با روخوانی یا اجرای آثار بهرام بیضایی است که به دنبال کسب اعتبار است.
رحمانیان بعد از روخوانی یا اجرای آثاری از بهرام بیضایی نظیر «روز واقعه»، «خاطرات هنرپیشه نقش دوم» و «مجلس ضربت زدن» چند هفته ایست که فیلمنامه «آینه های روبرو»ی بیضایی را روی صحنه برده است.
«آینه های روبرو» که برخلاف ادعاهای رحمانیان درباره عاشقانه بودن، محصولی است درباره به قهقرا کشیده شدن جنس زن در مناسبات اجتماعی دو دوره تاریخی متفاوت، با فرمت فیلم-تئاتر روی صحنه رفته است.
رحمانیان در گفتگویی پیرامون «آینه های روبرو» از تلاشش برای جمع کردن بازیگران قدیمی بیضایی در این اجرا سخن گفته؛ تلاشی که به دلیل عدم استقبال سوسن تسلیمی، مهدی هاشمی، داریوش فرهنگ و علیرضا خمسه نتیجه نداده است.
محمد رحمانیان درباره چرایی تبدیل یک فیلمنامه به فیلم-تئاتر به «تاریخ ایرانی» بیان داشت: داستان با یک فلاشبک به سال ۱۳۳۵ میرود و بعد به دهه چهل میرسد و به نقطه اول برمیگردد. در فیلم شما این امکان را دارید که با یکسری تمهیدات سینمایی این رفتوبرگشتها را انجام بدهید. اما در تئاتر نمیتوانستم این کار را بکنم. اینجا هر بار باید گریم بازیگران را جوانتر میکردیم. اما نمیشد چرا که چنین امکانی را در تئاتر نداریم. مگر اینکه دو بازیگر این نقش را بازی میکردند. یکی میانسالی و یکی جوانی را که این را هم دوست نداشتم و دلم نمیخواست این اتفاق بیافتد چرا که میدانستم بهرام بیضایی هم برای یک بازیگر این نقشها را نوشته است. به طور مشخص نزهت را برای سوسن تسلیمی نوشته بود. مطمئن بودم خانم تسلیمی نقش نزهت را در ۳۱ سالگی، بین ۱۸ تا ۴۰ سالگیاش بازی کند. حتی تاریخ پایان متن با تاریخ تولد ۳۱ سالگی سوسن تسلیمی همزمان بود. یعنی ۱۸ بهمن ۵۹ این متن به پایان رسیده بود. به همین دلیل تصمیم گرفتم که یک بازیگر این نقش را بازی کند. اینجا بود که فیلم به کمکم آمد.
رحمانیان ادامه داد: برای سوسن تسلیمی نامه نوشتم و از او خواستم که صدایشان را داشته باشیم و خواستم که بخش پایانی را بخوانند. اما متأسفانه جوابم را ندادند. برای بهرام بیضایی هم نوشتم و خواستم که این بخش پایانی را خودش بخواند اما قبول نکرد. البته مژده شمسایی پاسخ داد که بیضایی فکر میکند صدایش مناسب نباشد.
رحمانیان با اشاره به اینکه علاقه داشته تمام بازیگران آثار سابق بیضایی را دور هم جمع کند ادامه داد: حیف که داریوش فرهنگ نپذیرفت که در این کار باشد...مهدی هاشمی و علیرضا خمسه نپذیرفتند که بیایند.
رحمانیان در حالی از عدم پاسخ مثبت ایفای نقش در «آینه های روبرو» از سوی امثال مهدی هاشمی و داریوش فرهنگ مواجه شده که مشخص نیست دلیل پرهیز آنها از حضور در این فیلم-تئاتر چه بوده؟ آیا آنها نسبت به نتیجه نهایی کار خوش بین نبودند؟
دلیلش روشنه. چون برعکس نسل جدید و بیسواد بازیگران، نسل قدیمی به خوبی میدونن که رحمانیان تا چه اندازه آدم بیسواد، کج سلیقه و شارلاتانیست و برای همین حاضر نیستن باهاش همکاری کنند. قبلا رحمانیان تمام سعی خودش رو کرده بود که انتظامی رو راضی کنه تا رل اصلی فیلم کتاب قانون- فیلمنامه از رحمانیان کارگردان مازیار میری- بازی کنه اما انتظامی نپذیرفت و در جمعهای دوستانه با اشاره به این فیلمنامه میگفت این رحمانیان عجب آدم … هست!
یاد غذاهای فله ای بیرون بری افتادم که در جشنواره جهانی فجر با ارائه کارتی با شارژ روزانه هنگفت توسط دستیار اقایان گرفته میشد و یواشکی در اختیار اقایان قرار میگرفت