1

مرگ منوچهر والی‌زاده؛ دوبلوری بی‌نظیر که بهروز وثوقی را وارد سینما کرد

سینماروزان: منوچهر والی‌زاده دوبلور سرشناس ایرانی در ۸۴سالگی مرحوم شد.

 

منوچهر والی‌زاده با نام اصلی منوچهر والی‌زادهٔ طهرانی زادهٔ تیر ۱۳۱۹ در تهران بود.

 

او از اواخر دهه سی و از دوران دبیرستان بعد از بازی در چند تئاتر آماتوری به تئاتر تهران راه یافت و پس از آشنایی با منصور متین که از هنرمندان تئاتر و دوبلاژ فیلم بود به استودیوی شاهین فیلم در خیابان بهار برای دوبله دعوت شد و پس از همکاری در چند فیلم کوتاه نزد او به علی کسمایی معرفی شد و چندین سال در خدمت او کارآموز بود و بعد از مدتی در دوبله فیلم «دختر بنفشه فروش» نقش اول فیلم «هل فرر» را دوبله کرد.

 

منوچهر والی‌زاده در عرصه دوبله کارنامه درخشانی از خود به جای گذاشت؛ شخصیت جیم وست با بازی رابرت کنراد در مجموعه تلویزیونی “وست زبل و زرنگ”، با صدای او، به محبوبیت زیادی در ایران دست یافت. گویندگی به جای “بازیل رتبون” در مجموعه فیلم‌های “شرلوک هلمز”، رابرت دنیرو (جوانی ویتو کورلئونه) در فیلم “پدر خوانده ۲”، جان میلز (پیپ) در فیلم “آرزوهای بزرگ” و کیانو ریوز در سه‌گانه “ماتریکس” و همین‌طور گویندگی در مجموعه تلویزیونی “فرار از زندان” به جای شخصیت مایکل اسکافیلد که مغز متفکر گروه فراریان از زندان فاکس ریور بود، از دیگر کارهای دوبله والی زاده است.

 

این دوبلور باسابقه در سریال تلویزیونی “منتالیست” بجای شخصیت جین و در کارتون “لوک خوش‌شانس” به جای شخصیت لوک حرف زد. وی در تمام فیلم های “شرک” گوینده شخصیت گربه چکمه‌پوش با بازی آنتونیو باندراس بوده است.

 

والی‌زاده در سال ۱۳۴۰ از طریق تاجی احمدی به امین امینی معرفی شد تا در استودیو عصر طلائی اولین بازیگری خود در سینما را در فیلم “خداداد”ایفا کند و بعد از آن تا اواخر دهه پنجاه در نزدیک بیست فیلم بازی کرد و ازجمله آنها بازی در فیلم کمدی “حکیم باشی”پرویز نوری در نقش آقای پزشک جنتلمن فرنگ‌رفته در مقابل نصرت کریمی بازی کرد‌.

 

به روایتی منوچهر والی‌زاده به‌واسطه رفاقت با بهروز وثوقی ابتدا او را وارد کار دوبله کرد و بعد از مدتی بهروز از همین مسیر وارد سینما شده و بازیگر معروفی گردید.

 

وی در فیلم‌های “گل گمشده” و “فرشته‌ای در خانه من” با بهروز وثوقی و فیلم‌های “حریص” و “هیولا” با رضا بیک ایمانوردی هم‌بازی بوده است، او همچنین در فیلم‌های”حرمت رفیق” و “با عشق مردن” در کنار همکار صداپیشه خود حسین عرفانی که به عنوان نامداران دوبلهٔ ایران شناخته می‌شود به هنرپیشگی پرداخت.

 

والی‌زاده دو بار ازدواج کرد؛ یک بار در اواخر دهه چهل و با دوم در اواخر دهه شصت‌. میترا کیانی همسر دوم منوچهر والی‌زاده مدتی به کار طراحی لباس می‌پرداخت. آیدا والی‌زاده فرزندش از ازدواج اول و مجید والی‌زاده فرزندش از ازدواج دوم بودند.