سینماروزان: سیطره دولت بر سینمای ایران حتی بعد از شیوع کرونا و عیان شدن کامل بی کفایتی نهادهای سینمایی دولتی در رفع و رجوع مشکلات اولیه سینماگران همچنان ادامه دارد.
ساختار دولتی سینما چنان سنگین وزن و درعین حال وقیح شده که حتی تعطیلی یک جشنواره میلیاردی بی مخاطب و صرف بودجه اش برای ارتقای معیشت سینماگران را برنمی تابد.
محمد آفریده از معدود مدیران خوشنام سینمای ایران در توصیف مشکل اصلی سینمای ایران به اعتماد گفت: سينما با حضور همه طيفها و سليقهها، سينمايي بالنده، تاثيرگذار و پررونق ميشود.
آفریده ادامه داد: دراين سينما كسي جاي كسي را تنگ نميكند و همه ميتوانند در همه ابعاد در آن فيلم بسازند. مشكل اصلي وضعيت فعلي سينماي ما تحمل نكردن يكديگر و گزينشي كردن ظرفيتهاي خلاق اين عرصه توسط اغيار است.
نظر آفريده بر اين است كه در دوران رکود ناشی از کرونا ساخت فيلمهاي كم هزينه شاید راهکاری موقتی برای عبور از بحران باشد. آفریده گفت: در سينماي دنيا مرسوم است و اساسا فيلمسازاني كه ميخواهند وارد سينماي بلند شوند يا حرفي براي گفتن دارند اما امكانات مالي يا شرايط مناسبي براي آنان وجود ندارد بهناچار به اين جريان توليد كه بودجه كمتري دارد نزديك ميشوند.
آفريده افزود: حتي بعضي از تهيهكنندگان سينما نيز براي اهداف خود از اين سينماي كم بودجه بهره ميبرند. در هاليوود بعد از هر دورهاي كه تهيهكنندگان حرفهاي سينما متوجه ميشوند، سينماي تجاري ديگر به تكرار رسيده است در كنار توليدات انبوهشان، جوانان خلاق و باتجربه را حمايت ميكنند كه با بودجههاي كم و جسورانه، انرژي تازهاي به سينما وارد كنند، اسپيلبرگ يكي از همين تازهواردهاي جوان سينماست كه با بودجه كم تهيهكننده با فيلم دوئل به سينماي تجاري رونق داد.
آفريده تمام جوانب سينما را در نظر ميگيرد كه وقتي صحبت از سينماي اكران ميشود بايد الزامات اين نوع سينما را هم ديد. از نظر او نميشود انتظار داشت با پول بخش خصوصي دنبال تجربههاي صرف سينمايي يا موضوعي رفت اما تهيهكنندگان با تجربه براي حيات خلاقانه سينما چارهاي جز ميدان دادن به بخشي از اين سينما ندارند هر چند كه وظيفه اصلي دولتهاست كه بستر را براي ورود نسل خلاق و تجربههاي تازه ايجاد كنند.
آفريده آمار را به زمان مسووليتش در مركز گسترش ارجاع ميدهد كه با بودجهاي حدود دو يا سه فيلم سينمايي معمولي با همين نگاه از بيش از ۷۰ فيلم سينمايي اول و تجربههاي گوناگون و متنوع فيلمسازان حمايت كرده است و ميگويد:در حال حاضر با شرايط كرونايي همچنين اقتصاد ضعيف و تورم، توليد يك فيلم معمولي نزديك به ۴ ميليارد تومان هزينه دارد-كه ممكن است در آينده بيشتر هم بشود- اما سازندگان ميتوانند با مديريت منابع با شرايط محدودتري فيلم توليد كنند كه هزينه به دو ميليارد تقليل پيدا كند اما مشكلات بعدي اين فيلمها اين است كه بايد در چرخه رقابت قرار بگيرد و آنجا تازه آغاز ماجراست.
او در عين حال ساخت فيلم لوباجت براي زمان كرونا به خصوص شرايط اكران آنلاين را مناسب و لازم ميداند و عقيدهاش بر اين است كه شرايط جديدي كه كرونا تحميل كرده نيازمند نگاه جديد در توليد وپخش و مديريت سينماست تا حيات سينما ادامه پيدا كند و حيات سينما هم فقط به دست، دست اندركاران آن مربوط نميشود بلكه دولتها بايد حمايت جدي از آن بكنند.
تهيهكننده واپسين ساخته كمال تبريزي «دستانداز» در ادامه به رونقبخشي فيلمهاي آنلاين اشاره ميكند و در همين راستا يادآوري کرد: دو سال پيش زماني كه عضو هيات داوري جشنواره فيلم فجر بودم با پرس و جويي كه كردم، متوجه شدم بالغ بر ۱۰۰ فيلم ويديويي با هزينه كم فرم حضور در جشنواره را پر كرده بودند كه بازيگران چهره هم داشتند اما به دليل پروانه ساخت ويديويي در جشنواره پذيرفته نشدند. الان زمان بسيار خوبي براي نمايش بخش زيادي از اين فيلمها در سينماي آنلاين است به شرط اینکه ضمن برخورد با قاچاق آثار کاری کنیم که اکران آنلاین به سوددهی برسد.