#سیدضیاء_هاشمی رئیس جامعه صنفی تهیهکنندگان سینمای ایران مطرح کرد⇐وضعيت فعلي فروش سينما معلول علل متعددي است و ازجمله فشار اقتصادي وارده بر جامعه!/وقتی سرانه مصرف مواد ضروري بدن، كاهش پنجاه درصدي داشته چطور ميتوانیم انتظار رونق سينماها را داشته باشیم؟/چرا شورای صنفی نمایش منحل و شورای تشریفاتی اکران، به راه افتاد؟/رييس سينما اجازه ندهد فرآيند سياستها، دستخوش مشورتهاي مغرضانه و تسويه حسابهاي سياسي شود!/سازمان سينمايي با درك و شناخت دقيق از وضعيت فعلي، آرامش را به سينماي ايران بازگرداند!
سینماروزان: وضعيت فعلي فروش سينما معلول علل متعددي است ازجمله فشار اقتصادي ناشي از تحريمها و اتخاذ سياستهاي غلط اقتصادي طي سالهاي متمادي كه تاثير مخرب مستقيم در معيشت مردم داشته است؛ تا جاييكه سرانه مصرف مواد مغذي و ضروري براي بدن، كاهش 50 درصدي داشته است.
سیدضیاء هاشمی رئیس جامعه صنفی تهیهکنندگان به بیان مطلب فوق به روزنامه اعتماد گفت: در اين ترسيم اقتصادي من به عنوان يك تهيهكننده چطور ميتوانم انتظار رونق بازار اكران سينماها داشته باشم؟ چطور ميتوانم از مردمي كه جیب شان خالی است و در تامين ضروريات و بديهيات زندگي روزمره دچار خسران و آسيب شدهاند، انتظار داشته باشم در سبد اقتصادي خانواده همچنان بخشي را براي خريد محصولات فرهنگي و هنري اختصاص دهند.
وی ادامه داد: از طرفي افزون بر 24 ماه مبارزه با ويروس منحوس كرونا و خسارات جبرانناپذير وارده به مردم هم ديگر دليل اين ركود ميدانم. از قضا فضاي سينماي كشور ميتوانست اين تهديد را به فرصت تبديل كند و به متوازنسازي اتمسفر حاكم بر جامعه كمك شاياني كند كه اين انگيزه و محمل نيز به دليل مباحث شكننده اقتصادي و از طرفي دخالت دولت در برنامهريزي اكران به ثمر ننشست. اين مجال فرصتي بود تا دولت با تدبير و برنامهريزي به جاي دخالت در امر اكران به اتخاذ سياستهاي تشويقي براي مخاطب روي بياورد تا سينماهاي آسيب ديده از كرونا و مردم خسته در اين هياهو بتوانند بعد از مدتها در كنار خانواده فضاي شاد و مفرحي را تجربه كنند كه همچون ساير شوون با بيتدبيري و مشاورههاي غلط برخي خيرخواهان اين فرصت تاكنون از دست رفته تلقي ميشود.
هاشمی درباره اوضاع اکران در سال جاری گفت: اول اينكه دولت با ورود غيرقانوني و اعمال فشار بر شوراي صنفي اكران تصميمگيري در نهاد صنفي را دستخوش تغيير كرد و به تبع آن اكران نوروز كه يكي از اميدهاي ما براي دميدن هواي تازه به فضاي جامعه و سينماها بود، با اصرار دولت بر تغيير جدول اكران، نتيجه نهايي آنگونه كه برنامهريزي شده بود، حاصل نشد؛ دوم اينكه دولت با تصميمي يكطرفه و بدون در نظر گرفتن مصالح و آينده سينما، به شوون صنفي ورود غيرقانوني كرده و شوراي صنفي اكران را كه يك نهاد كاملا صنفي متشكل از منتفعين از اكران بوده، تعطيل ميكند.
رئیس جامعه صنفی تهیهکنندگان سینمای ایران گفت: شورای صنفی نمایش در واقع از دو هفته قبل از عيد نوروز با اراده ارشاد تعطيل شده و سازمان سينمايي عملا و راسا مبادرت به برنامهريزي براي اكران فيلمها در سالنهاي سينما – البته در لواي شورايي تشريفاتي به نام شوراي راهبردي اكران- كرده است. يعني سازمان سينمايي به جاي روزآمد كردن اقدامات و تصميمات خود متناسب با مقتضيات و شرايط زمانه، با يك عقبگرد 30 ساله ظاهرا بنا دارد چرخ را از ابتدا اختراع كند و دستاوردهاي مطلوب و تجربيات اين سالهاي سينما را ناديده بگيرد؛ فلذا سازمان سينمايي به جاي نظارت كيفي بر روند اكران و اتخاذ تدابير مشوق اقتصادي و فرهنگي براي مخاطبان سينما، عملا شأن نظارتي و حمايتي خود در اكران را با اجتهاد برخي مشاوران به نهاد مجري در اكران بدل كرده كه به قطع اگر با همين دستفرمان ادامه بدهد، بستر اكران به جاي محملي براي مفاهمه، آيندهنگري و كمك به اقتصاد سينما به كارزاري براي توليد رانت، تبعيض و قدرتنمايي تبديل خواهد شد. اگر سازمان سينمايي به جاي تفاهم با اهالي سينما بر طبل تقابل و زورآزمايي بكوبد، نه تنها آرامش و امنيت به سينماي ايران باز نخواهد گشت؛ بلكه همين اندك مجالهاي اميدواركننده و سرمايههاي بالقوه به حاشيه رانده خواهند شد؛ اما نكتهاي هم اين وسط وجود دارد؛ اينكه بعيد ميدانم سازمان سينمايي بنا داشته باشد در مقابل راهبردها و گفتمان دولت كه صورتبندي آن بر عدالت و جمهوريت تبيين شده، حركت كند. دولت مدعي است با كمك جمهور نظام بناي برقراي عدالت در بخشهاي مختلف را دارد. سلمنا! اما اگر چنين مفروضي بناي عينيت دارد، در سينماي كشور نيز بايد منافع و امنيت اقتصادي و رواني اهالي سينما و صنوف مورد توجه قرار گيرد. رييس سازمان سينمايي امروز نبايد اجازه بدهد فرآيند سياستها و تصميمات سازمان، خداي ناكرده دستخوش مشورتهاي مغرضانه و تسويه حسابهاي سياسي و شخصي شود. هر چند با شناختي كه از ايشان و روحيه همگرايي و اعتدال و انصافشان دارم، اميدوارم و انتظار دارم فضاي فعلي را به همدلي و جامعيت بخشي در همه شوون بدل كرده و در مواجهه با برخي رويدادها با سعه صدر بيشتري برخورد كنند.
سیدضیاء هاشمی بیان داشت: سينماي ايران امروز به جهات مختلف درگير حاشيه شده و اگر منشا و دلايل بروز اين رخدادها هدفمند آسيبشناسي نشود، تكرار آن هزينه زيادي را به سينما و متوليان دولتي آن تحميل خواهد كرد. اولين آسيب زمينهسازي براي ورود و اظهارنظرهاي افراد غيرمتخصص به لايههاي مختلف از سياستگذاري تا اجرا و نظارت خواهد بود. بايد اهالي سينما و مديران سازمان سينمايي بر اين مهم وقوف داشته باشند كه جملگي در يك كشتي نشستهايم و نمايندگي عرصه مهم فرهنگ و هنر اين كشور را از سوي مردم برعهده داريم. در ميانداري و مديريت نيازمند روحيه پدرانه و سعه صدر هستيم و در زمينه حضور فعالانه در جوامع داخلي و خارجي نيازمند دقت نظر و هوشمندي همهجانبه در شناخت مصالح و ضرورتهاي زمانهايم.
وی تاکید کرد: فارغ از دستهبنديهاي سياسي و فكري، من اطمينان دارم كه همه هنرمندان اين كشور قلب و جانشان براي مردم، امنيت داخلي و منافع ملي ميتپد. اگر كلامي يا نقدي هم بيان ميشود، ممكن است از حسن فعل برخوردار نباشد ولي در حسن نيت آنها نميشود ترديد كرد. در شرايط فعلي نيز نقش سازمان سينمايي را به عنوان راهبر بسيار مهم اثرگذار ميدانم و اميدوارم سازمان سينمايي با درك و شناخت دقيق از وضعيت فعلي سينما و با تدوين نسخههاي راهبردي موثر و اثربخش و در يك تعامل دوجانبه با اهالي سينما و صنوف آن، آرامش را به سينماي ايران بازگرداند.