سینماروزان/مجتبی برزگر: شما نمیتوانید کار تاریخی بسازید و تکیه به تاریخ واقعی نداشته باشید. در گذشته، تهیهکنندگان طراح موضوع بودند و تهیهکننده باید دانش این کار را میداشت. متأسفانه امروز تعریفی که برای تهیه کننده به وجود آمده همهچیز در سرمایهگذاری و پول خلاصه شده است.
محمد بیکزاده تهیهکننده سریال ماندگار امام علی(ع) با بیان مطلب فوق به خبرگزاری تسنیم گفت: در تعریف جدید پول را از سازمان صداوسیما و نهادها و سازمانهای دیگر میگیرند و میانِ عوامل توزیع میکنند. به واقع طراحی در کار نیست و طراحی را دیگریای میکند که حالا خوب است یا بد، بحثِ دیگری است. طبیعتاً اگر کار تاریخی با این شرایط فعلی ساخته شود یا کار ضعیفی میشود و یا کاری تکراری.
بیکزاده گفت: در مورد یکی از سریالهایی که اکنون در حال ساخت است یا به عبارتی در حال پیش تولید هست، یکی از دوستان با من صحبت کرد و مشورت خواست، گفتم قبل از هر چیز شما به متر و معیاری که مقابلتان وجود دارد، نگاه کنید.
این تهیهکننده اظهار داشت: در مورد حضرت موسی(ع)، یک متر و معیاری مقابل ما قرار دارد به نام فیلم #ده_فرمان! شما اگر بخواهید فیلم یا سریالی درباره حضرت موسی(ع) بسازید یا باید بالاتر از این متر و معیار باشد و قدرتمندتر از ده فرمان ظاهر شود یا اصلاً ساخته نشود. البته ترجیح من آن است که ساخته نشود. چون بالاتر از آن-ده فرمان- نمیتوانند بسازند.
بیکزاده تاکید دارد: حالا اگر اصرار دارند به تولید، پیشنهاد من درباره ساخت سریالی درباره ایشان این است که دوستان پرداختن به حضرت موسی(ع) را از ابتدای تولد کنار گذاشته و اگر قرار است کاری ساخته شود از ماجرای حضرت به بعد را مدنظر داشته باشند. مثلا از رود اردن به هدایتِ یوشع نبی بپردازند. تا قبل از توقف حضرت موسی(ع) در رود اردن خیلی زیبا در همان فیلم ده فرمان گفته شده اما، بعد از آن را هنوز کسی روایت نکرده و بسیار بِکر و اصطلاحاً دست نخورده است. متأسفانه درباره ساخت درست و اصولی کارهای تاریخی روی موضوعات، عمیق فکر نمیشود و کسی هم حاضر نیست در کارهای تاریخی کار سخت انجام دهد که امیدواریم این رویه اصلاح گردد.
اتفاقا به نظر من بهتره داستان سریال از همون آغاز و چه بسا از پیش از زاده شدن حضرت موسی (علبهالسلام) آغاز بشه. تا کی قراره به بهانهی این که داستان یک فیلم یا سریال پیش از این در ساختهی دیگری روایت شده آثار نصفه و نیمه به مردم ارایه بدیم؟ و اتفاقا به نظرم اگه کمی اراده و تلاش باشه ما حتی میتونیم بسیار بالاتر از فیلم و سریالهای مشابه بسازیم. چرا نباید بسازیم؟! گفتن روایتی تکراری که در فیلمها و سریالهای دیگه گفته شده اصلا نشانهی ضعف یا حرفهای نبودن نیست چه بسیار فیلم و سریالهای این چنینی که در جهان ساخته میشه و حتی خیلی وقتها نسخههای جدیدتر جذابیت بیشتری دارن. و این که خب از بین مردم چند نفر ” ده فرمان ” رو دیدن؟! چقدر توی فیلم و سریالهای تاریخی تامین شدیم که بخواهیم بگیم بسه، نساز، نمیتونی؟! این نگاه خیلی برای هنر خطرناکه. ما به شجاعت، نواوری و دیدههای باز نیاز داریم که به نظرم سریال حضرت موسی (ع) برای شکوفا کردن این نوآوریها شایستگی و توانایی بالایی داره. مردم سریالهای بهروز و تازه میخوان. با احترام بسیار همین بهانهتراشیهاست که از بروز نوآوریها و ارایهی دیدگاههای نو جلوگیری میکنه.