1

افشای پشت پرده نظرسنجی‌های رسانه ملی توسط نویسنده “پایتخت” و “بچه مهندس”

سینماروزان: این دیگر به یک روال در رسانه ملی بدل شده که در تمام ایام سال نظرسنجی‌هایی درباره کیفیت محصولاتش ارائه داده و اغلب هم نتایج این نظرسنجی را با تاکید بر آمار بالای مخاطبان رسانه ملی منتشر می‌کند.

این نوع نظرسنجی که مصداق مثل “کجاست بقالی که بگوید ماست من ترش است” می‌باشد بارها با انتقاد مواجه شده و حالا نویسنده یکی از سریالهای رمضانی، پشت پرده این نظرسنجی‌ها را فاش کرده!

حسن وارسته نویسنده سریال «بچه مهندس» در یک گفت‌وگوی لایو اینستاگرامی با صفحه رسمی روابط عمومی تلویزیون گفت: اولا که من این نظرسنجی‌های مرکز تحقیقات را قبول ندارم. با این دوستان سال های سال کار کردم و می دانم چطور آمار می‌گیرند. خیلی روش‌هایشان به روز نیست.

وارسته که نویسنده فصول دوم و سوم “پایتخت” هم بوده، ادامه داد: براساس شماره تلفن‌های ثابت نظرسنجی می‌کنند و این روزها هم که به خاطر شیوع کرونا فقط یک سوم پرسنلشان کار می‌کنند و خیلی نمی‌شود روی نتیجه این نظرسنجی حساب کرد.

او به این مسئله اشاره کرد که خودش در تقریبا یکی دو دهه اخیر با مرکز افکارسنجی رسانه ملی در ساختمان مشخص آنها در مجموعه جام جم همکاری داشته. او از این گفت که به حبیب‌اللهی مدیر سابق و همچنین مدیران جدید این مجموعه اشکالات این شیوه نظرسنجی را گوشزد کرده است.

هرچند مجری برنامه لایو اشاره کرد که این سیستم‌های سنجش تغییر کرده است اما حسن وارسته با تاکید بر اینکه بر اساس فکت‌هایی تازه صحبت می‌کند گفت که از جزئیات مطلع است.

نکته مهمی که می‌تواند اساس این نظرسنجی‌ها را در صورت واقعیت ادعا، از نظر علمی زیر سئوال ببرد، جایی بود که وارسته به لیست محدود شماره‌های تماس اشاره کرد. یعنی اینکه در نمونه‌گیری تصادفی از کل جامعه، این نظرسنجی‌ها در جمعی محدود انجام می‌شود که احتمال شرطی شدن به سئوالات را دارد و یا نمونه مناسبی برای اینکه به کل جامعه تعمیم داده شوند، نیست.

وارسته در ادامه صحبت‌هایش به روش‌های نوینی اشاره کرد که می‌توانند جایگزین تماس با چند شماره ثابت باشند. وی گفت: مثلا تلوبیون یا یوتیوب و آپارات می‌توانند مرجع خوبی باشند.  میزان بازدید سریال‌ها در تلوبیون کاملا مشخص است.

نویسنده سریال «بچه مهندس» در ادامه به یک ایراد دیگر این نظرسنجی‌ها اشاره کرد و گفت:  اصلا این رقابت‌ها درست نیست. اینکه بخواهیم یک اثر کمدی را با یک اثر ملودارم رقیب کنیم کار غیرعلمی است.

او اساسا ساختار نظرسنجی ها را زیر سئوال برده است. ادعایی که اگر واقعیت داشته باشد، نشان می‌دهد تاکنون با چه درصد بالایی از خطا، نظرسنجی صورت گرفته!