ادعای مدیرکل اسبق دفتر موسیقی درباره درآمد میلیاردی همایون شجریان و ۲۰ نفر از خوانندگان پاپ!
سینماروزان: بحثهای پیرامون چرایی معافیت مالیاتی جامعه هنری همچنان ادامه دارد و البته که شرایطی فراهم آورده برای کنکاش در اوضاع نابسامان معیشتی زندگی هنرمندانی که نه بیمه بیکاری دارند و نه حتی یک بیمه بازنشستگی مکفی و نه یک بیمه درمانی جامع.
پیروز ارجمند مدیرکل اسبق دفتر موسیقی ارشاد با اظهارنظر درباره برخی مشکلات ابتدایی جامعه هنری به صراحت از این گفته که فقط حلقهای معدود از خوانندگان هستند که درآمد میلیاردی دارند.
پیروز ارجمند با اشاره به برخورداری حداقلی جامعه موسیقی از درآمدهای میلیاردی به “فرهیختگان” گفت: حدود80 هزار فعال حوزه موسیقی در ایران داریم. از این تعداد که در حوزههای مختلف اعم از سنتی، کلاسیک، پاپ و… فعالیت میکنند حداکثر 15 تا 20 نفر از این جماعت هستند که درآمد آنها میلیاردی است، یعنی در یک جمعیت 80 هزار نفری 20 نفر درآمد بالایی دارند و آنها هم خوانندگان پاپ هستند که معمولا این درآمد را دارند و تعدادی هم از خوانندگان موسیقی سنتی همانند همایون شجریان در زمره برخورداران هستند بنابراین تعمیم دادن قانون دریافت مالیات به اکثریت جامعه هنری منطقی به نظر نمیرسد، یعنی بهخاطر 20 نفر، جماعت 80 هزار نفری که درآمد اندکی دارند، مشمول پرداخت مالیات شوند. جماعتی که دولت بیمههای ناچیزی برای آنها مقرر کرده و در خوشبینانهترین حالت یک هنرمند بعد از بازنشستگی در شرایط موجود یکونیم میلیون تومان در ماه دریافت میکند. میدانید که رقم بسیار پایینی است، یعنی از هر صنف دیگری پایینتر است. دولت زیرساختی هم آماده نمیکند، یعنی اگر دولتی داشتیم که زیرساختها را برای توسعه اقتصادی هنر آماده میکرد، میتوانستیم امیدوار باشیم که توسعه انجام میشود و آن وقت میتوان انتظار داشت به ازای آن مالیات هم اخذ و رونقی ایجاد شود، اما الان نهتنها توسعهای ایجاد نمیکند، بلکه بازدارنده هم است؛ مجوزهایی که بهسختی داده میشود، ناامنیای که در برگزاری کنسرتهاست. در طول سال نزدیک به چهار ماه هیچ کنسرتی نمیتوان برگزار کرد و اصولا خیلی هنرمندان نیمهوقت کار میکنند و اینگونه نیست که همیشه درآمد داشته باشند. به هر حال درمجموع وقتی برآورد میکنیم عموم هنرمندان در موسیقی، تئاتر و تا حدودی سینما از اقشار متوسط رو به پایین جامعه هستند.
پیروز ارجمند با انتقاد از کمکاریهای دولتمردان در بهبود اوضاع اقتصادی جامعه هنری گفت: این گونه نیست که هنرمندان جزو اقشار بالای جامعه باشند و دولت هم کاری نکرده که الان بخواهد مالیات بگیرد.طبیعتا فکر میکنم دولت در اینجا دست در جیب هنرمندان میکند بدون اینکه کمکی کرده و هیچ یک از وظایف خود را انجام داده باشد. اگر دولت فرانسه، آلمان و ژاپن، امروز مالیاتی از هنرمندان خود میگیرد، که آنها هم مالیاتی دریافت نمیکنند، وضعیت بیمه و زیرساختهای فرهنگی و امنیت هنرمندان همینی است که در ایران وجود دارد؟ هر زمانی دولت به تمام تعهدات خود عمل کرد، میتواند مالیات هم دریافت کند و این رونق را هم ایجاد کند، اما الان در اوج بیرونقی هنر هستیم. در این وضعیت اقتصادی من اطلاع دارم تعداد زیادی از آموزشگاههای موسیقی بسته شدهاند، تعدادی از هنرمندان گالریهای خود را میبندند بهخاطر اینکه مصرف محصولات فرهنگی در سبد خانوارها بسیار کمرنگ شده و به یک کالای لوکس تبدیل شده است و نمیتوانند از آن استفاده کنند.