آیا شهاب حسینی، جعفریجوزانی، صدرعاملی و دو نفر دیگر از شورای راهبردی استعفاء دادهاند؟/علی معلم و بهروز افخمی پاسخ میدهند
سینماژورنال: شورای راهبردی تحقیق و توسعه سینمای ایران» چندوقتی است که با حضور تعدادی از سینماگران فعالیت خود را شروع کرده و نظرات جمع را در قالب بیانیه به اطلاع عموم میرساند. اعضای آن هم سینماگرانی همچون مهدی کرمپور، علی معلم، مجید میرفخرایی، سیدضیاء هاشمی، سیدشهاب حسینی، پوران درخشنده، سیدضیاءالدین دری، علیرضا رئیسیان، فرهاد اصلانی، بهروز افخمی، مسعود جعفریجوزانی، محمدعلی حسیننژاد، سیدجمال ساداتیان، منوچهر شاهسواری، رسول صدرعاملی، مهدی فخیمزاده و فرامرز قریبیان معرفی شدهاند.
به گزارش سینماژورنال و به نقل از “شرق” اما این روزها خبرهایی درگوشی منتشر شده که برخی از اعضای آن از حضور در این شورا استعفا دادهاند که میتوان از منوچهر شاهسواری، محمدعلی حسیننژاد، رسول صدرعاملی،سیدشهاب حسینی، مسعود جعفریجوزانی و پوران درخشنده نام برد. برای اطلاع دقیق از صحت این خبر با شاهسواری، جعفریجوزانی و درخشنده تماس گرفتیم که هیچکدام پاسخ ندادند.
البته سیدضیاءالدین دری رسما استعفای خود را در رسانهها منتشر کرد.(اینجا را بخوانید) برخیها معتقدند این شورا قرار است موازی با سازمان سینمایی عمل کند و برخی هم اعتقاد دارند شورا دستپرورده سازمان سینمایی است؛ نکتهای که حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی، آن را قویا رد کرد.
اما بااینحال این سؤال مطرح است که اساسا مأموریت این شورا چیست؟ چرا در این برهه از زمان تشکیل شده؟ و…
افخمی: کسی را منصوب نکرده ایم که بخواهیم معزول کنیم
بهروز افخمی، کارگردان سینما و تهیهکننده برنامه تلویزیونی «هفت»، درخصوص این سؤال که آیا خبر استعفای برخی از اعضای «شورای راهبردی تحقیق و توسعه سینمای ایران» از حضور در جلسات را تأیید میکنید، گفت: «اصلا این شورا جای استخدام و استعفا نیست! ما در این شورا کسی را منصوب نکردهایم که بعدا بخواهیم معزول کنیم یا خودشان استعفا دهند. یک عده آدم باسابقه در سینما دورهم جمع شدهاند و هر هفته در جلسات سهشنبه حضور پیدا میکنند. برخیها بنا به خواسته خود میتوانند به حضورشان در این جلسات ادامه دهند و برخیها هم به صلاحدید خودشان دیگر شرکت نکنند».
علی معلم، دیگر عضو این شورا، در پاسخ به این سؤال نیز گفت: «من خبر جدیدی درباره این موضوع ندارم».
افخمی: من این افراد را دور هم جمع نکردم
بهروز افخمی کارگردان فیلم «گاوخونی» در پاسخ به این سؤال که وقتی گروهی با عنوان «شورای راهبردی تحقیق و توسعه سینمای ایران» اعلام موجودیت و حتی بیانیه صادر میکنند حتما قصد دارند به خود وجاهت قانونی بدهند. ضمن اینکه دایره دوستان شما در سینما خیلی بزرگتر از این جمعی است که شاهدش هستیم. پس چرا فقط این افراد در شورا حضور دارند، گفت: «اصلا اینگونه نیست که میگویید. من این افراد را جمع نکردهام. از آقایان هاشمی، جعفریجوزانی و معلم بپرسید. من خودم دیرتر به این جمع پیوستم و اصلا هم قرار نیست طیف خاصی را دورهم جمع کنیم. این افراد صاحب تجربیات زیادی هستند و درباره مسائل مختلف سینما همچون تولید و توزیع صاحبنظرند».
علی معلم: تشکیل شورا ربطی به دولتها ندارد
علی معلم مدیرمسئول نشریه «دنیای تصویر» درباره چرایی تشکیل چنین شورایی در این برهه زمانی عنوان کرد: «این مسئله ربطی به دولتها ندارد. در سینمای ایران هستههای فکری خیلی کمی وجود دارد. صنفها کار خودشان را درست انجام ندادند. بنابراین با این نگاه، چنین جمعی تشکیل شد. ضمن اینکه این شورا همارز دولت نیست و قصد رقابت با سازمان سینمایی ندارد. در این گروه افرادی حضور دارند که به مسائل سینما علاقهمند هستند. تلاش بر این است که افق کلی سینما را تبیین کنند و به راههای برونرفت از بحرانهایی همچون کمبودن مخاطب سینما، فروش پایین فیلمها و… بپردازند».
علی معلم: در شورا به مسائل استراتژیک سینما می پردازیم
همچنین این تهیهکننده سینما در برابر این پرسش که با وجود مجله «دنیای تصویر» چه لزومی داشت در این شورا حضور پیدا کنید، پاسخ داد: «خب گاهیاوقات باید مسائل را در جمعی مطرح کرد تا تأثیر بیشتری داشته باشد. بنابراین تنها کاری که این شورا انجام میدهد، این است که مجموعه نظرات خود را در قالب بیانیه منتقل میکند که حتما آنها را خواندهاید». مدیر «جشن دنیای تصویر» (حافظ) در پاسخ به این پرسش که چرا این شورا در دوره صدارت جواد شمقدری تشکیل نشد، گفت: «خب این مسائل فقط مربوط به این دوره نیست. بنابراین تشکیل چنین شورایی در هر دورهای ضروری به نظر میرسد. ما در این جلسات به مسائل استراتژیک سینما از جمله خصوصیسازی سینما، کمترشدن نظارتها و سپردن مسائل به اولیای خود و… میپردازیم. این مسائل همه مواردی است که جناب آقای دکتر جنتی قبول دارند و سازمان سینمایی هم کمک میکند که چنین شرایطی فراهم شود. موضوع مهم این است که ما درباره سینما حرف میزنیم. به مسائل سیاسی کاری نداریم. بنده این مسائل را به آقای ایوبی هم گفتهام. حتی عضو یکی از شوراهای سازمان سینمایی هستم».
همچنین معلم درباره ارتباط این شورا با تشکلی با عنوان «خانه سینما شماره ٢» گفت: «من «خانه سینما شماره ٢» را نمیشناسم».
سیدضیاءالدین دری: این شورا فقط بیانیه صادر می کند و قدرت اجرایی ندارد
سیدضیاءالدین دری درباره دلیل استعفای خود از این جمع گفت: «حضور در شورا مسئولیت جدی دارد. من هم چون بعد از سالها قصد ساختن فیلمی را دارم، نمیتوانستم در جلسات شرکت کنم. از آنجا که وقتی بیانیهها صادر میشود، امضایم پای آن بیانیهها باید باشد، بنابراین از این شورا استعفا کردم تا با فراغت بال بتوانم کار فیلمسازیام را انجام دهم».
کارگردان فیلم «سینما، سینماست» درباره موازیبودن این شورا با تصمیمات سازمان سینمایی گفت: «اصلا این شورا قصد ندارد موازی با سازمان سینمایی عمل کند. ضمن اینکه اگر هم چنین سوءتفاهمی از آن برداشت شود، مسئله با گفتوگو و شفافسازی قابل حلشدن است. چون این شورا فقط بیانیه صادر میکند و اصلا قدرت اجرائی ندارد».