1

کنایه‌ رسانه اصولگرا به یک سریال رمضانی⇐اولويت رپورتاژ “وارد‌كننده برنج” به ساخت سريال فاخر!

سینماژورنال: اوضاع کساد تولید مجموعه های نمایشی جذاب در رسانه ملی و واگذاری آنتن به سریالهایی که با حضور اسپانسرهای مختلف تولید می شوند و البته سطح کیفی مطلوبی هم ندارند باعث شده روزنامه اصولگرای “جوان” با انتشار یادداشتی که در تیتر آن آمده است “اولويت رپورتاژ وارد‌كننده برنج به ساخت سريال فاخر” به مرور برخی سریالهای فاخری بپردازد که مدتهاست در بلاتکلیفی تولید به سر می برند.

به گزارش سینماژورنال این یادداشت به بهانه تغییر در مرکز سریال سازی سیما که به تازگی حسین کرمی مشاور آن شده نگارش شده است با این حال به نظر می رسد تیتر آن طعنه ای آشکار به یکی از سریالهای رمضانی با نام “برادر” باشد که با محوریت واردات برنج تولید شده ولی متأسفانه کیفیت اجرای اثر به شدت کلیشه‌زده و تکراری است.

متن یادداشت را بخوانید:

سریالهای ساخته نشده به عدد 20 می رسد؟

هم اكنون تعداد سريال‌هاي الف ويژه صداوسيما كه در نوبت ساخت هستند، اما ساخته نمي‌شوند از انگشتان دو دست فراتر رفته و اگر همين روند متوقف نشود، در آينده سريال‌هاي ساخته نشده تلويزيون نزديك به عدد 20 خواهد شد.

تغيير در رأس مركز سريال‌سازي صداوسيما، بهانه‌اي شد تا نگاهي به برخي از پروژه‌هاي بر زمين مانده تلويزيون داشته باشيم؛ سريال‌هايي كه عنوان «فاخر» را با خود يدك مي‌كشند و گفته مي‌شود مي‌توانند در بالابردن ميزان مخاطبان تلويزيون نقش مثبتي داشته باشند. معمولاً نام‌هاي بزرگي براي ساخته شدن سريال عنوان مي‌شود؛ از ساخت سريال «امام خميني(ره)» و «شهيد مطهري» گرفته تا حضرت ابوطالب و حضرت موسي(ع) كه هيچ كدام از اين سريال‌ها به مرحله ساخت نرسيده‌اند. در عوض صداوسيما با كسب مشاركت شركت‌هاي وارد‌كننده برنج و مؤسسات مالي و اعتباري سريال‌هاي سفارشي مي‌سازد.

موسي(ع)؛ فاخر اكبر
درگذشت مرحوم فرج الله سلحشور باعث شد تا چند روز مسئله ساخت سريال فاخر موسي(ع) دوباره گرم شود. مرحوم سلحشور بعد از ساخت سريال «يوسف پيامبر(ع)» تلاش كرد تا ادامه داستان انبياي بزرگ الهي را با ساخت زندگي حضرت موسي(ع) ادامه دهد و حتي در نگارش فيلمنامه داستان سريال جديد را از وفات حضرت يوسف(ع) آغاز كرد تا پيوستگي داستان حفظ شود، اما هزينه ساخت سريال آنقدر بالا بود كه صداوسيما نتوانست  از عهده آن برآيد. مسئله تأمين هزينه توليد سريال«موسي(ع)» حتي با اعلام جمع‌آوري كمك‌هاي مردمي هم به جايي نرسيد و سلحشور در حالي كه بيماري‌اش عود كرده بود، در آخرين مصاحبه تلويزيوني‌اش از اينكه نمي‌تواند «موسي(ع)» را بسازد، ابراز تأسف كرد. بعد از درگذشت فرج الله سلحشور، سيد احمد ميرعلايي به عنوان تهيه‌كننده و جمال شورجه به عنوان كارگردان پروژه موسي (ع) تعيين شدند، اما هنوز خبري از ساخت اين سريال در دست نيست!

ديپورت شده از تايلند!
شيخ احمد قمي از اولين ايرانياني بود كه پايش به تايلند رسيد، البته اين مرد بزرگ به جاي پول خرج كردن در شهر‌هاي ساحلي اين كشور به ترويج اسلام در تايلند پرداخت و به شخصيت مهمي در اين كشور بدل شد و هم اكنون نيز مقبره اين مرد ايراني از جمله زيارتگاه‌هاي مسلمانان در تايلند است و جمال شورجه كه اكنون وظيفه سامان دادن به ميراث تلويزيوني سلحشور را برعهده دارد، سال‌ها در پي ساخت سريال زندگي شيخ احمد بوده است، اما مشكل بودجه باعث شده تا امروز اين سريال به مرحله توليد نرسد.

چمران؛ شهيد منتظر
امروز سالروز شهادت دكتر مصطفي چمران است. چمران يك بار با«چ» ساخته حاتمي‌كيا به سينما آمد و يك بار نيز رضا ميركريمي انيميشن كوتاهي از زندگي اين سردار شهيد ساخت، اما سريال «چمران» كه قرار بود توسط جليل سامان توليد شود، چند سالي است همچنان متوقف مانده است. مهدي چمران روز گذشته از ادامه داشتن نگارش فيلمنامه چمران خبر داد و گفت: آقاي سامان مي‌خواست در ۵۷ قسمت اين سريال را بسازد كه در مذاكرات نهايي با صداوسيما به حدود ۲۵ قسمت رسيد و همين از موارد اختلافي وي با صداوسيما بود. جليل سامان اين روزها درگير ساخت سريال «نفس» شده است؛ سريالي كه داستانش در حال و هواي انقلاب مي‌گذرد. با شروع فيلمبرداري اين سريال شايد سامان وقت چنداني براي پرداختن به سريال چمران نداشته باشد و اين پروژه فاخر تلويزيوني در انتظار زمان ساخت بماند.

سلمان فارسي چشم انتظار اصفهان
داوود ميرباقري بعد از ساخت سريال «امام علي علي»، «مسافر ري» و «مختارنامه» قصد ساخت سريال فاخر سلمان فارسي، صحابه بزرگ پيامبر(ص) را دارد. اصغر پورمحمدي، معاون وقت سيما در سفر به استان اصفهان ابراز اميدواري كرده بود تا با مشاركت اين استان در ساخت سريال سلمان فارسي مشكل بودجه پروژه ميرباقري حل شود. اصفهاني‌ها كه در حوزه سينما با ميزباني از جشنواره فيلم كودك باعث ادامه حيات سينماي كودك مي‌شوند، آيا براي ساخت سريالي درباره يكي از مفاخر ايران كه البته از اهالي اصفهان نيز به شمار مي‌رود، دست به جيب خواهند شد؟!

سرداران جنگ تحميلي در نوبت رسيدن بودجه
استقبال خوبي كه از سريال «شوق پرواز» به عمل آمد، باعث شد تا به سرعت خبر ساخت سريال درباره زندگي شهداي شاخص دوران دفاع مقدس و سرداران شهيد به ميان بيايد. ابتدا در سال 89 بود كه قرار شد سريال شهيد باكري ساخته شود و اكنون بعد از شش سال هنوز اين سريال به مرحله ساخت نرسيده است. وضعيت ساخت اين سريال آنقدر مبهم است كه نام پرويز شيخ طادي و احمد مرادپور به صورت همزمان براي كارگرداني اين سريال مطرح است. پروژه سردار متوسليان را قرار بود حسن برزيده بسازد و در آن به نقش احمد متوسليان در درگيري‌هاي كردستان و جنگ در جبهه جنوب پرداخته شود. سريالي كه هنوز خبري از ساخت آن منتشر نشده است. در كنار اين سريال‌ها كه حداقل نام سازنده آن از سوي صداوسيما عنوان شده، سرداراني هم هستند كه فقط در حد نام سريال از آنها نام برده شده و هيچ اطلاع ديگري از آنها در دست نيست. سريال‌هاي شهيد احمد كاظمي و شهيد جهان‌آرا، شهيد تجلايي، ابراهيم همت، حسين خرازي، محمد بروجردي، محسن وزوايي، علي هاشمي، آبشناسان، فكوري، اسماعيل دقايقي، رداني‌پور، ستاري، عباس دوران، ناجيان، محمد تقي رضوي، حسن شوريده، فلاحي، رضا دستواره، يوسف كلاهدوز، مجيد زين الدين، ناهيدي و محلاتي بخشي از سرداراني هستند كه صداوسيما بايد تا سال 1400 يعني پنج سال ديگر مجموعه‌هاي تلويزيوني آنها را توليد كند كه به نظر هدفي سخت و دست‌نيافتني براي صداوسيما به نظر مي‌رسد.

پورياي ولي؛ جوانمرد بدشانس
عكس يك خرابه، نتيجه جست‌وجوي مقبره پورياي ولي جوانمرد بزرگ ايراني در اينترنت است. داستان زندگي پورياي ولي كه كشتي‌اش با حريف هندي شهرت فراواني دارد، قرار بود توسط مسعود جعفري جوزاني به سريال فاخري تبديل شود. پورياي ولي از جمله معدود شخصيت‌هاي پهلواني تاريخ ايران است كه قرار بود زندگي‌اش به مجموعه‌اي تلويزيوني تبديل شود، ولي تلويزيون نتوانسته است تا امروز زير يك خم هزينه ساخت اين سريال را بگيرد و آن را خاك كند.

پروژه های نیمه تمام
به غير از اين مجموعه‌ها چندين پروژه ديگر نيز هستند كه هنوز تكليف ساخت آنها مشخص نيست؛ پروژه‌هاي نيمه تمامي مانند «سرزمين كهن» كمال تبريزي، پروژه ساخته نشده «صاعقه خاموش» به كارگرداني مجتبي راعي، «آخرين دربار آخرين شاه» به كارگرداني ابوالقاسم طالبي و «فصل بي‌پروايي» فريدون جيراني از جمله اين پروژه‌ها هستند كه كارگردانان شناخته شده سينما در پي ساخت آن هستند. با تغيير در سطح مديريت مركز هنرهاي نمايشي سيما بايد ديد اين پروژه‌ها تغيير وضعيت خواهند داد يا خير!