سینماروزان: بهمن فرمان آرا کارگردان سینمای ایران که اخیرا کار ساخت فیلمی با عنوان «دل دیوانه» را به پایان رساند در یادداشتی برای «شرق» به بهانه دومین اسکار اصغر فرهادی کوشیده با یادآوری جوایزی که خودش برای فیلم «شازده احتجاب» از جشنواره تهران گرفته هم اهمیت خود را به عنوان فیلمسازی جایزهبگیر گوشزد کند و هم جوایزی که از جشنواره فیلم تهران گرفته را شبیه بداند با اسکار فرهادی!!!
متن یادداشت فرمان آرا را بخوانید:
سالها پیش وقتی در جشنواره کان، جایزه روسیلینی را به عباس کیارستمی اهدا کردند، در یک میهمانی یک کارگردان جوان که در آنجا حضور داشت به من گفت: «شنیدهام که دولت ایران به رئیس جشنواره پنجهزار دلار رشوه داده که این جایزه را به عباس کیارستمی بدهند». من هم پرسیدم: «آیا آمریکا نمیتوانست دههزار دلار بدهد یا خود مملکت فرانسه؟».»
این آلودهکردن هر موفقیت ایرانی با شایعهسازیهای مزخرف، باعث شد آن زمان یادداشتی برای مجله فیلم بنویسم با تیتر «خدایا بز همسایه بمیرد». اخیرا همه به جان اصغر فرهادی افتادهاند که چرا دومین اسکارش را برده و یک عده نظرتنگ میگویند که شیخ فلان جزیره، پارتیبازی کرده یا از لج دونالد ترامپ این جایزه را به فرهادی دادهاند. اینکه اصغر فرهادی کارگردان بسیار خوبی است و دست به قلمش هم حرف ندارد، باید برای همه ما کافی باشد و افتخار کنیم. چرا باید این موفقیت را با مزخرفات صدتا یک غاز آلوده کنیم برایم قابل درک نیست!
شبی که «شازده احتجاب» جایزه اول جشنواره بینالمللی فیلم تهران را برد، خانم منتقدی مرا در مراسم دید و گفت: «خب شما به قاجار فحش دادید، پهلوی هم به شما جایزه داد!» این بانو کار به این نداشت که ژوری بینالملل آن سال آلن روب گریه، جیلو پونتو کورو، نیکلاس پانچو، شادی عبدالسلام، روبین مامولیان و… را در میان خود داشت.
پس از کسب دومین اسکار سینمای ایران توسط اصغر فرهادی، برخی از رسانه های داخلی مدعی شدند که اعضای آکادمی اسکار به دلیل مواضع تند دونالد ترامپ علیه مهاجران که باعث تحریم مراسم اسکار توسط فرهادی هم شد، رای های خود را به فیلم «فروشنده» دادند. اما بهمن فرمان آرا در مورد سیاسی بودن مراسم اسکار امسال، نظر متفاوتی دارد: «این که اتفاقات سیاسی گاهی بر نظر رأیدهندگان آکادمی تأثیر میگذارد به جای خود، ولی فرهادی موقعی که فیلمش را میساخت هنوز هیچکس دونالد ترامپ را حتی جدی هم نمیگرفت. پس فرهادی در این فعل و انفعالات سیاسی آمریکا هیچ نقشی نداشت و نمیتوانست داشته باشد اگر حتی دلش چنین میخواست.
شما اگر نگاهی به سابقه کاری این فیلمساز مهم مملکت ما بیندازید، از اولین فیلمش «رقص در غبار» نشانههای بارز استعداد را خواهید دید، پس این اراجیف را ادامه ندهید. افتخار هر فیلمساز یا هنرمند ایرانی متعلق به همه ملت است. خدایا ما را از گزند حاسدان و ناقدان مصون بدار!